Upieklam na urodziny dla mojego siostrzenca,wszyscy byli zachwyceni i szybko ciasto zniklo z blachy
60 min
Składniki:
Ciasto
Pol szklanki cukru
2 lyzki miodu prawdziwego gryczanego
20 dkg masla
2 lyzki mleka
1 lyzeczka sody
Masa z orzechow
30 dkg mielonych orzechow włoskich
2 lyzki miodu takiego jak do ciasta
Pol szklanki cukru
5 lyzek masla
25 biszkoptow okraglych
Masa budyniowa
Pol litra mleka
Pol szklanki cukru
Po 2 lyzki maki pszennej i ziemniaczanej
6 lyzek margaryny
Ponadto
Maly sloik powidel ze sliwek wlasnej roboty
Ciasto z miodowo-orzechowa nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto z podanych skladnikow zagniesc ciasto,podzielic na 2 czesci,jedna rozwalkowac i upiec w temp.200 stopni 25 minut,drugie ciasto rozwalkowanedajemy na blache i smarujemy masa z orzechow maslo roztapiamy z cukrem i miodem,wsypujemy zmielane orzechy,chwilke gotujemy i pieczemy razem z ciastem w temp.200 stopni 25 minut.Masa budyniowa polowe z tego mleka zagotowujemy z cukrem,z reszta mleka roztrzepujemy maki i gotujemy jak budyn,gdy wystygnie ucieramy z margaryna.Przełożenie ciasta
Ciasto bez dodatkow
Powidlo
Polowa masy
Biszkopty poukładane obok siebie
Druga polowa masy
Ciasto z masa orzechowa
Komentarze