Miodowa rozkosz

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ten przepis jest wyśmienity, zawsze gdzy zjezdza się do mnie rodzina robie te ciasto. Goraco polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 ¼ szklanki mąki
    2 jajka
    ½ kostki margaryny
    5 łyżek mleka
    2 łyżki miodu
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Masa orzechowa:
    ½ szklanki cukru
    ½ kostki margaryny
    2 łyżki miodu
    1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
    Krem:
    2 budynie śmietankowe
    3 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    20 dag masła
    Ponadto:
    dżem wiśniowy (lub śliwkowy)

Miodowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, miód, cukier i margarynę zagotować, ostudzić. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, jajka i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie o wymiarach 25 na 36 cm i piec osobno przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Ostatnią porcję ciasta upiec z masą orzechową.

    Orzechy, cukier, margarynę i miód przesmażyć. Ciepłe wyłożyć na surowe ciasto.

    2 szklanki mleka zagotować. Do reszty zimnego mleka dodać budyń i mąkę, wymieszać i wylać do gotującego się mleka. Lekko pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Krem podzielić na dwie części.

    Ostudzone placki posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasto należy zakończyć plackiem z masą orzechową.

Porady

Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy