Ciasto Miodowa Krówka

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo słodki i pyszny!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • (foremka 20x20cm)

    CIASTO:

    250g mąki pszennej
    50g cukru pudru
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 jajko
    125g masła


    KREM:

    500ml mleka
    70g cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki proszki budyniowego waniliowego
    250g masła


    DODATKOWO:

    200g herbatników
    puszka masy kajmakowej
    polewa czekoladowa (z 1 mlecznej i 1 gorzkiej czekolady)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wszystkie składniki zagnieść szybko, podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki, drugą rozwałkować na wielkość formy, piec w 180'C około 15 minut. Z drugą postąpić podobnie. Obie wystudzić.
  • 2. KREM:
    400ml mleka zagotować, w pozostałych 100ml rozmieszać mąkę ziemniaczaną, budyń i cukier. Wlać na gotujące się mleko, ugotować klasyczny budyń. Gotowy przykryć folią spożywczą, wystudzić.
    Masło ubić na jasną, puszystą masę (spienić), dodawać po łyżce zimny budyń, zmiksować. Podzielić na dwie części.
  • 3. SKŁADANIE CIASTA:
    Do formy w której piekło się ciasto włożyć jeden placek, posmarować połową kremu, przykryć warstwą herbatników. Na to wyłożyć całość masy kajmakowej, przykryć drugą warstwą herbatników. Na nich rozsmarować pozostały krem, przykryć drugim plackiem. Polać rozpuszczoną mieszanką czekolad.
    Ciasto najlepiej smakuje na drugi, a nawet na trzeci dzień, kiedy placki zmiękną od kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować