Miodowa karkówka pieczona w keczupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry. Miód połączyć z mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dodać trzy łyżki wody i wymieszać. Powstałą marynatą posmarować plastry mięsa z obu stron, przykryć i wstawić do lodówki na min.2-3 godz.
2.Cebulę pokroić w pół plasterki. Keczup połączyć z koncentratem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć po połowie, w kolejności: mięso, warstwa keczupowa, cebula. Czynność powtarzać do wykończenia składników.
3.Piekarnik rozgrzać do 180 st.i wstawić przykryte naczynie z karkówką. Po godzinie odkryć i zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać z ziemniakami i ulubionymi warzywami.
Komentarze