Miodowa kapusta z melisą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kapustę poszatkować i przelać wrzącą wodą,odcedzić.Marchew pokroić w ćwierć talarki,czosnek i cebulę w drobną kostkę,seler,pietruszkę w zapałkę i skropić sokiem z cytryny.Pomidor sparzyć gorącą wodą,usunąć skórkę i pokroić w słupki.Szynki pokroić w wąskie paski,natkę i melisę posiekać.
2.
Na patelni rozgrzać olej,dodać szynkę,cebulę,czosnek i chwilę smażyć.
3. Następnie dodać marchew,pietruszkę,seler i chwilę smażyć do czasu ich zeszklenia,od czasu do czasu mieszając.
4.
Wsypać pomidory,przemieszać.
5. Dodać kapustę,wsypać przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości.
6.W miarę potrzeby podlewać gorącą wodą.Na koniec dodać miód,zioła i śmietanę,chwilę dusić,ewentualnie przyprawić do smaku.
Porady
Podawać jako samodzielne danie z ziemniakami z wody lub ryżem ugotowanym na sypko.Doskonale smakuje również z świeżym pieczywem.
Komentarze