MIODOWA KAPUSTA Z MELISĄ

0 (0 ocen)

Dodatek ziół i miodu sprawia,że tak przygotowana kapusta ma wyjątkowy smak i aromat.

Składniki:


  • 1 mała główka młodej kapusty
    1 marchew
    1 duży pomidor
    1 mała pietruszka
    1 kawałek selera
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    25 dkg. plastry szynki gotowanej /różne smaki/
    1 łyżka miodu
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki posiekanych listków melisy cytrynowej
    3 łyżki oleju do smażenia
    3 łyżki słodkiej śmietany 18%
    sól,pieprz,ostra papryka mielona do smaku.

Miodowa kapusta z melisą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miodowa kapusta z melisą 1.


    Kapustę poszatkować i przelać wrzącą wodą,odcedzić.Marchew pokroić w ćwierć talarki,czosnek i cebulę w drobną kostkę,seler,pietruszkę w zapałkę i skropić sokiem z cytryny.Pomidor sparzyć gorącą wodą,usunąć skórkę i pokroić w słupki.Szynki pokroić w wąskie paski,natkę i melisę posiekać.
  • miodowa kapusta z melisą 2.
    Na patelni rozgrzać olej,dodać szynkę,cebulę,czosnek i chwilę smażyć.
  • miodowa kapusta z melisą 3. Następnie dodać marchew,pietruszkę,seler i chwilę smażyć do czasu ich zeszklenia,od czasu do czasu mieszając.
  • miodowa kapusta z melisą 4.
    Wsypać pomidory,przemieszać.
  • miodowa kapusta z melisą 5. Dodać kapustę,wsypać przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości.
  • miodowa kapusta z melisą 6. W miarę potrzeby podlewać gorącą wodą.Na koniec dodać miód,zioła i śmietanę,chwilę dusić,ewentualnie przyprawić do smaku.

Porady

Podawać jako samodzielne danie z ziemniakami z wody lub ryżem ugotowanym na sypko.Doskonale smakuje również z świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy