Miodowy ryż z szaszłykiem mięsno-owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie według zaleceń producenta (15-20 minut).Jabłka umyć,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w kostkę.
2.Na patelni rozgrzać olej.Kotlety posypać z obu stron solą i pieprzem,zamoczyć w roztrzepanym jajku,obotoczyć w bułce tartej,smażyć na złoty kolor.Zmniejszyć ogień,na każdym kotlecie położyc kawałek masła,przykryć patelnię dusić 5-8 minut.
3.Rozgrzać patelnię,wsypać pestki dyni,uprażyć.Ryż osączyć.Na patelnię wlać oliwę,miód,dodać czosnek,wsypać ryż,przesmażyć,wymieszać z pestkami dyni,przełożyć na talerze.Na gorącą wciąż patelnię wrzucić jabłka,lekko podsmażyć,aby były chrupiące(nie miękkie).
4.Schab pokroić w kostkę.Nabijać na szpatułki na przemian z jabłkiem.Na końcach można nabić suszone owoce żurawiny.Szszłyki układać na porcji ryżu.
Komentarze