Miodowy kremarz

4.51 (160 ocen)

  • 25 min

Kruche miodowe ciasto z delikatnym kremem z kaszy manny. Robiłam je po raz pierwszy i jestem zadowolona. Wyszło pyszne, lepsze niż się spodziewałam, z miodowym posmakiem, nie za słodkie.

  • 25 min

Składniki:

  • na ciasto:
    - 3 szklanki mąki
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 65 g masła
    - 1 jajko
    - 5 łyżek miodu
    - 1 łyżeczka sody
    - 2 łyżki śmietany
    na krem:
    - 200 g masła
    - 0,5 l mleka
    - 5 łyżek kaszy manny
    - 0,5 szklanki cukru
    na polewę:
    - 100 g gorzkiej czekolady
    - 3 łyżki śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Miodowy kremarz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miodowy kremarz 1. Do garnka wrzucić miód, masło i cukier puder, podgrzać do rozpuszczenia się masła. Ostudzić. Dodać mąkę, sodę, jajko i śmietanę, zagnieść ciasto (będzie się kleiło do rąk).
    Masę podzielić na 3 części. Rozwałkować prostokątne placki przekładać kolejno do blachy (u mnie 25 x 30 cm). Każdy piec w temperaturze 180°C ok. 10 minut. Ostudzić.
  • 2. Odlać pół szklanki mleka i rozpuścić w niej kaszę mannę. Resztę mleka zagotować, po czym wlać mleko z kaszą. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać cukier, wymieszać i ostudzić.
    Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce kaszę mannę. Gotową masą przełożyć placki.
  • miodowy kremarz 3. Czekoladę połamać na kawałki. Dodać śmietankę i mieszać aż do rozpuszczenia w kąpieli wodnej. Udekorować wierzch. Ciasto schować na całą noc do lodówki, by blaty mogły zmięknąć. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować