Miodowy jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Wsypać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem formę. Piec ok 25 min. w temp. 180 C
2.Ciasto miodowe:
Wszystkie składniki wymieszać, zarobić ciasto i podzielić na dwie części. Upiec dwa oddzielne placki w temp. 180 C ok 20-25 min.
3.Masa jabłkowa:
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce i ugotować do miękkości z dodatkiem cukru. Następnie dodać suchą galaretkę i żelatynę. Odstawić do lekkiego stężenia.
4.Bita śmietana:
Śmietanę ubić z śmietan fixem oraz cukrem pudrem.
5.Polewa:
wszystkie składniki podgrzewać aż do rozpuszczenia.
6.Przełożenie:
Na jednym płacie ciasta miodowego rozsmarować połowę masy jabłkowej i połowę bitej śmietany.
Przykryć biszkoptem.
Posmarować resztą masy jabłkowej i pozostałą bitą śmietaną.
Przykryć drugim plackiem miodowym.
Polać polewą czekoladową.
Dowolnie udekorować.
Komentarze