Miodowy baton musli z rondelka.

0 (0 ocen)

  • 55 min

Przegryzka, którą szybko się przygotowuje, ekspresowo zaspokaja chęć na słodkie, a do tego nafaszerowana jest wieloma zdrowymi składnikami.

  • 55 min

Składniki:

  • - 1,5 łyżki miodu
    - 1 płaska łyżka cukru
    - 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
    - 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
    - 0,7 szklanki dowolnych bakalii (dodałam żurawinę, pokrojone morele, orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodowy baton musli z rondelka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podgrzewanie miodu i cukru. 1. W rondelku podgrzałam miód i cukier.
  • Dodajemy płatki i bakalie. 2. Po chwili,gdy miód z cukrem się porządniej rozgrzał,połączył i upłynnił dodałam niepełną szklankę różnych bakalii(dodałam pokrojone morele, żurawinę, rozdrobnione orzechy włoskie,pestki dyni i słonecznika) oraz 0,5 szklanki owsianych płatków górskich i 0,5 łyżeczki cukru waniliowego. Zamieszałam i chwilkę jeszcze wszystko podgrzewałam na ogniu mieszając od czasu do czasu.
  • Przekładamy baton do pojemnika. 3. Nieduży plastikowy pojemnik (ja wykorzystałam plastikowy pojemnik po 1 litrowych lodach)wyłożyłam sobie papierem do pieczenia.Przełożyłam ciepłą bakaliowo - płatkowo - miodowo - cukrową masę do pudełka wyścielonego papierem. Rozprowadziłam masę po całej powierzchni,równomiernie ją wygładziłam tak, by cała powierzchnia była jednolita. Gotowy płat batona zostawiłam do wystygnięcia.Gdy był chłodniejszy wstawiłam go do lodówki. Po odleżeniu niecałej godziny w lodówce baton jest już gotowy do pokrojenia i schrupania.

Porady

Baton ładnie,wygodnie się kroi - nie mniej jednak dobrze jest użyć do jego podzielenia dobrze naostrzonego noża.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Domowy baton

To może cię zainteresować