MIODOWY ORZECHOWIEC

4.5 (141 ocen)

Od tego ciasta nie można się oderwać

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szklanka cukru, 3 łyżki miodu, 150 g masła, 2 jajka, 450g mąki, 1 łyżeczka sody

    MASA I: 300g orzechów włoskich, pół szklanki cukru, 120 g masła, 3 łyżki miodu

    MASA II: 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 500 ml mleka, pół szklanki cukru pudru, 200 g masła, opakowanie cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodowy orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier rozpuścić razem razem z miodem i masłem. Przestudzić i ucierając dodać jajka i mąkę wymieszaną z sodą. Ciasto piec 30 min. w temp. 108 stopni C. Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. MASA I: Cukier skarmelizować , dodać masło, posiekane orzechy i miód. Wymieszać, ostudzić.

    MASA II: Mąkę pszenna oraz ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i zagotować. Masę wystudzić. Masło utrzeć z resztą składników, następnie stopniowo dodawać masę mączną, aż powstanie krem.
  • 3. Połową powstałego kremu posmarować jeden placek ciasta, przykryć drugim. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta. Boki ciasta posmarować kremem. Na koniec na krem rozsmarować masę orzechową. Wstawić w chłodne miejsce.

Porady

Placki można nasącząć wódką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować