Miód z mniszka lekarskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień najlepiej w południe w ekologicznym miejscu najlepiej koło lasu. Kwiaty przebrać zostawić na około godzinkę żeby pozbyć się robaczków. Nie płukać! Wrzucić do garnka i zalać wodą gotować na ogniu około 30 minut. Wyłączyć i wycisnąć sok z 3 cytryn. Przykryć i odstawić na około 24 godziny. Napar odcedzamy przez ściereczkę i mocno wyciskamy by był klarowny. Dodać pozostała 1 cytrynę i 2 kg cukru. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu pamiętając aby ciągle mieszać. Miód gotujemy około 2,5 godziny by lekko zgęstniał. Gorący miód przekładamy do wymytych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Pozostawiamy do góry dnem.
Komentarze