Mini zapiekanka ryżowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

wersja mini jest bardziej apetyczna dla oka, a jak wiemy każdy z nas je oczami...A i dzieci łatwiej przekonać do takiej wersji obiadu...Danie jest bezmięsne ale jeśli lubicie to oczywiście możecie dodać np. mielone czy tez piersi z kurczaka...ale zachęcam do wersji wege...

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki: na 13 foremek na muffiny

    200 gram pieczarek
    1 szkl. bobu
    1 torebka ryżu brązowego
    papryczka chilli
    ciemno zielona część pora
    50 gram sera żółtego
    2 jajka
    1/2 szkl. śmietany
    pieprz ziarnisty, sól morska, rozmaryn, bazylia
    olej rzepakowy do smażenia

Mini zapiekanka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż, bób gotujemy.
    Pieczarki, por oraz papryczkę chilli kroimy na mniejsze kawałki. I podsmażamy na oleju rzepakowym.

    Jajka roztrzepujemy dodajemy śmietanę oraz przyprawy, dodajemy starty ser żółty..
    Następnie wszystkie warzywa oraz ryż dodajemy do masy jajecznej. Przekładamy do foremek i zapiekamy około 25 min. w tem. 180-200 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy