Mini tarty z orange curd

0 (0 ocen)

Kakaowe i kruchutkie mini tarty z orange curd i bitą śmietaną. Wyglądają jak słoneczka i są bardzo smaczne.

Składniki:



  • 15 dag margaryny
    30 dag mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    2 żółtka
    2 łyżki zimnej wody
    2 łyżki kakao

    Orange curd:
    30 g margaryny
    80 ml soku z pomarańczy
    2 jajka
    1 żółtko
    0,5 szkl cukru

    Bita śmietana:
    200 ml kremówki
    1,5 łyżki cukru pudru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Mini tarty z orange curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dajemy do misy z robota i wyrabiamy ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Zimnym ciastem wylepiać małe foremki do babeczek i do mini tart. Piec około 15 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 minutach wyjąć babeczki z foremek i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Orange curd: Z pomarańczy wycisnąć 80 ml soku i przelać przez gęste sitko. Do soku dodać cukier, podgrzać do temperatury około 50 stopni i wlewać powoli zmiksowane jajka z żółtkiem cały czas mieszając. Masę podgrzewamy i cały czas mieszamy do uzyskania temperatury około 80 st ( nie wolno zagotować ). Zdjąć z ognia dodać zimną margarynę i energicznie wymieszać. Przykryć z góry folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i zmiksować do połączenia się składników. Zimnym orange curd napełnić upieczone spody i udekorować bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować