Mini serniczki czereśniowe

5 (4 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Niewątpliwie warto poświęcić czas by przygotować ten deser:). Małe serniczki pięknie się prezentują i pysznie smakują!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    Spód:
    • 200 gram kakaowych herbatników,
    • 50 gram masła,
    • płaska łyżka kakao
    Masa serowo - czereśniowa:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 250 gram sera białego ( u mnie z wiaderka),
    • ok 400 gram czereśni dojrzałych,
    • 2 łyżki cukru kryształu,
    • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
    • 1/3 szklanki wody
    Dodatkowo:
    • 50 gram czekolady deserowej,
    • 1 łyżka mleka,
    • świeże czereśnie do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini serniczki czereśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany spód 1. SPÓD:
    Herbatniki przekładamy do miski i rozkruszamy. Następnie dodajemy do nich kakao oraz masło. Składniki dokładnie ugniatamy, by powstała jednolita masa. Gotową dzielimy na 6 części i wykładamy nią spody przygotowanych obręczy.
  • dodanie musu owocowego 2. MASA SEROWO- CZEREŚNIOWA:
    Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy około 15 -20 minut. Owoce powinny puścić sok i zmięknąć.
    Uzyskany sos owocowy zdejmujemy i delikatnie studzimy. Szklankę otrzymanego sosu miksujemy, pozostałą część pozostawiamy. Ja użyłam ją do podania deseru.
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser, a następnie szklankę zmiksowanych wcześniej czereśni.
  • pozostawianie do zastygnięcia 3. Masę możemy dodatkowo dosłodzić cukrem pudrem. Użyte czereśnie były jednak mocno dojrzale i słodkie, więc ten etap pominęłam.
    Na koniec wlewamy żelatynę. Masę serowo- czereśniową dokładnie miksujemy i rozlewamy do wyłożonych obręczy (zalewając herbatnikowe spody). Deser odstawiamy na minimum 1 godzinę do chłodu.
  • dekoracja 4. WYKOŃCZENIE:
    Serniczki delikatnie wyjmujemy z obręczy.
    Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Płynną dekorujemy wierzch deserków. Na górze układamy świeże owoce. Deser można podawać od razu po dekoracji lub schłodzić, by czekolada zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Czereśnie Herbatniki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować