Mini serniczki w 3 smakach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Desery z delikatnego serka mascarpone najlepiej smakują mocno schłodzone.

  • 30 min

Składniki:

  • śmietana tortowa (36%), 350 ml
    serek mascarpone, 500 g
    czekolada mleczna, 100 g
    żelatyna, 1,5 łyżeczki
    cukier puder, 3 łyżki
    zaparzona kawa rozpuszczalna, 6 łyżeczek
    mleko, 3 łyżki
    owoce (u mnie maliny i czereśnie w syropie)

Mini serniczki w 3 smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżeczkach ciepłej wody. Czekoladę rozpuścić w mleku. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, wystudzoną żelatynę i serki, zmiksować.
  • 2. Masę podzielić na 3 równe części. Do 2 dodać czekoladę i kawę (do masy kawowej można dodać 1 łyżeczkę cukru pudru), 1 zostawić bez dodatków.
  • 3. Masy nakładać po równo do pucharków. Na wierzch ułożyć maliny z czereśniami (mogą być inne owoce, ale najlepiej, żeby były kwaśne). Desery chłodzić w lodówce najlepiej przez 24 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy