Mini szarlotki

4.46 (200 ocen)

Szarlotka to szybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne ciasto. Dla odmiany proponuje Mini szarlotki- są doskonałe na zakończenie posiłku i spotkań przy kawie. Można podać je w towarzystwie lodów lub bitej śmietany!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,5 szklanki mąki,
    • 0,5 kostki margaryny,
    • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
    • 3 żółtka,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1/3 łyżki octu,

    Dodatkowo:
    • Około 5 jabłek ,
    • Około 1-2 łyżki grysiku,
    • Cukier puder do posypania,
    • cynamon
Wystaw ocenę:

4.46 (200 ocen)

Mini szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtka, tłuszcz, proszek do pieczenia, ocet, cukier puder. Zagniatamy ciasto, po czym schładzamy je około 0,5 godziny. Gotowe dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3.
  • posypanie kaszą manny 2. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Większą część wydzielonego ciasta wałkujemy i wykładamy nim przygotowane (nasmarowane tłuszczem) foremki. Ich środek delikatnie oprószamy kaszą manną.
  • nałożenie jabłek 3. Na kaszę wykładamy starte jabłka, tym samym wypełniamy zagłębienie. Jabłka posypujemy lekko cynamonem.
  • przed pieczeniem 4. Mniejszą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy na powierzchni jabłek
    Szarlotki pieczemy około 20 minut w 180°C. Studzimy. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować