Jeśli znudziły Wam się pomidory w tradycyjnej postaci, polecam przygotować z nich pieczoną przekąskę. Jest przy niej nieco więcej pracy, ale smak rekompensuje wszystko. Zakąskę dekorujemy obowiązkowo świeżą bazylią.
Składniki:
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 2-3 pomidory,
• Kilka drobnych kostek sera feta,
• Suszona bazylia do posypania,
• Jajko do smarowania pizzerinek,
• Kilka listków bazylii do dekoracji,
Mini pizzerinki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie należy rozwinąć. Pomidory kroimy w plasterki około 0,4 cm. Za pomocą szklanki lub innego naczynia wycinamy z ciasta koła o średnicy nieco większej niż średnica plasterków pomidorowych.
Gotowe krążki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie układamy na nich pomidor, a na pomidorze po kilka kostek sera feta. Całość posypujemy suszoną bazylią. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut w 200°C.
Komentarze