dodatkowo:
pół kilo pieczarek
1 mała cebula
sól,pieprz
zioła prowansalskie
suszona bazylia
suszone oregano
papryka w proszku (ostra lub słodka)
olej do smażenia
10 dag startego żółtego sera
Mini pizze z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i cebulę,obrać,opłukać i pokroić,następnie udusić do miękkości na niewielkiej ilości oleju,przyprawić do smaku solą i pieprzem ,wystudzić.
2.Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem.
3.Do mąki dać sól,jajko,śmietanę,olej,roztarte drożdże i zagnieść ciasto.
4.Ciasto wałkować ,za pomocą szklanki wykrawać krążki,na każdy krążek nałożyć porcje pieczarek i oprószyć ziołami.
5.Układać na blasze posmarowanej masłem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia,pod koniec pieczenia posypać serem żółtym i chwilę zapiec,aż ser się rozpuści.
Porady
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk o średnicy 9 cm.
Możemy podać udekorowane ketchupem.
Komentarze