Mini pizze z pieczarkami

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Smakują na ciepło jak i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    2 dag drożdży
    2 łyżki ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki śmietany 12%
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli

    dodatkowo:
    pół kilo pieczarek
    1 mała cebula
    sól,pieprz
    zioła prowansalskie
    suszona bazylia
    suszone oregano
    papryka w proszku (ostra lub słodka)
    olej do smażenia
    10 dag startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza Przekąski

Mini pizze z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę,obrać,opłukać i pokroić,następnie udusić do miękkości na niewielkiej ilości oleju,przyprawić do smaku solą i pieprzem ,wystudzić.
  • 2. Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem.
  • 3. Do mąki dać sól,jajko,śmietanę,olej,roztarte drożdże i zagnieść ciasto.
  • 4. Ciasto wałkować ,za pomocą szklanki wykrawać krążki,na każdy krążek nałożyć porcje pieczarek i oprószyć ziołami.
  • 5. Układać na blasze posmarowanej masłem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia,pod koniec pieczenia posypać serem żółtym i chwilę zapiec,aż ser się rozpuści.

Porady

Z przepisu wyszło mi 12 sztuk o średnicy 9 cm. Możemy podać udekorowane ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować