Mini pączki z czekoladą z piekarnika

4.5 (197 ocen)

Pączki w wersji light. Są puszyste, lekkie i smaczne, nie ociekają tłuszczem. Zachęcam do wypróbowania, bo z pewnością idealnie nadadzą się do popołudniowej kawy. Zamiast czekolady, do środka można włożyć łyżeczkę marmolady i polukrować je. Będą jeszcze pyszniejsze.

Składniki:

  • 100 ml ciepłego mleka
    50 g świeżych drożdży
    370 g mąki pszennej
    50 g cukru
    3/4 łyżeczki soli
    3 jajka
    170 g masła
    Czekolada
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Pączki

Mini pączki z czekoladą z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Masło kroimy na kawałki i tak ocieplamy.
  • Mini pączki z czekoladą z piekarnika 2. Robimy rozczyn - mieszamy ciepłe mleko (ja podgrzałam je w mikrofali), pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.
  • 3. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy jajka, ciągle mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto ręką przez około 10 minut. Na koniec ciasto ma być gładkie.
    Następnie dodajemy po kawałeczku miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami. Na koniec mamy otrzymać elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się (ześlizgiwało) z ręki i boków miski. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy je kilka razy pięścią w celu odgazowania, a następnie szybko zagniatamy. Ciasto złączmy w jedną kulę, wykładamy na blat podsypany mąką, przewracamy na drugą stronę, aby obtoczyć je w mące. Dłońmi rozpłaszczamy ciasto na placek o grubości około 1 cm. W razie potrzeby dodatkowo oprószamy blat i ciasto mąką, aby się nie kleiło.
  • 5. Szklanką wycinamy kółka. Rozpłaszczamy nieco w dłoni i na środek kładziemy pół kostki czekolady. Składamy kółko na pół, zlepiamy brzegi jak w pierogach a następnie zbieramy łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę układamy łączeniem do dołu do papilotek.
  • 6. Papilotki z pączkami układamy na blaszce z zachowaniem odstępów. Pączki odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.
  • 7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pączki pieczemy przez 20 - 25 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować