Malutkie pączusie z budyniowym nadzieniem. Bardzo delikatne w smaku, miękkie, wilgotne ciasto. Proste i dość szybkie w wykonaniu. Bardzo smaczne! Chyba moja ulubione :)
1 godz. 10 min
Dla 8 osób
Składniki:
Ciasto na ok. 46 sztuk:
230 g mąki pszennej
24 g świeżych drożdży
20 g cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
3 żółtka
30 g masła
100 ml mleka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do obtaczania usmażonych pączków
Nadzienie budyniowe:
200 ml mleka
1/2 opakowania słodzonego budyniu waniliowego
Mini pączki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, rozetrzeć łyżką (ok. 1 minutę) do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać cukier waniliowy, sól, żółtka, ciepłe (nie gorące) mleko, rozpuszczoną i ostudzone masło i mąkę. Krótko wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, lekko obtoczyć w niej ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Małym kieliszkiem wykrawać kółka. Ostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony. Wyjmować na ręcznik papierowy.
2.Nadzienie budyniowe:
Z podanych składników ugotować gęsty budyń. Przykryty odstawić do wystygnięcia.
3.Lekko ostudzone pączki nadziewać przy pomocy szprycy ostudzonym budyniem. Nadziane pączki obtoczyć w cukrze pudrze.
Komentarze