Mini-ptysie francuskie z sałatką jajeczną

0 (0 ocen)

Lekka przekąska z ciasta francuskiego z farszem z jajek i ogórków konserwowych :)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    3 jajka
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
    3 malutkie ogórki konserwowe
    sól, pieprz, ewentualnie curry
    koperek do dekoracji

    forma do muffinek (najlepiej silikonowa), górna średnica dołków ok. 7cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Mini-ptysie francuskie z sałatką jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wycinamy koła o średnicy nieco większej niż dołki w formie do muffinek. Ciastem wykładamy dołki (brzegi będą zawinięte do góry). Pieczemy w temperaturze 200 stopni (termoobieg) 13 minut. Studzimy.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie kroimy ogórki konserwowe. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać szczyptę curry.
  • 3. Upieczone ptysie przekrajamy ostrym nożem, najlepiej ząbkowanym, w 2/3 wysokości, nakładamy farsz, dekorujemy piórkiem koperku i przykrywamy odciętą "czapeczką".

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 12 ptysiów. Resztę ciasta możemy zamrozić i wykorzystać do innej potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Farsz jajeczny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować