Mini-ptysie francuskie z sałatką jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wycinamy koła o średnicy nieco większej niż dołki w formie do muffinek. Ciastem wykładamy dołki (brzegi będą zawinięte do góry). Pieczemy w temperaturze 200 stopni (termoobieg) 13 minut. Studzimy.
2.Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie kroimy ogórki konserwowe. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można dodać szczyptę curry.
3.Upieczone ptysie przekrajamy ostrym nożem, najlepiej ząbkowanym, w 2/3 wysokości, nakładamy farsz, dekorujemy piórkiem koperku i przykrywamy odciętą "czapeczką".
Porady
Z podanej ilości składników otrzymamy 12 ptysiów.
Resztę ciasta możemy zamrozić i wykorzystać do innej potrawy.
Komentarze