Mini ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową

4.5 (169 ocen)

Małe, słodkie i bardzo smaczne ptysie wypełnione bitą śmietaną i oblane polewą czekoladową. Niebo w gębie! Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 250ml. wody
    4 duże jajka
    1 szkl. mąki pszennej/ tortowej
    125g. Masła

    Nadzienie:
    300ml. śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 śmietan – fix

    Polewa:
    1 mleczna czekolada
    1 łyżka masła
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Bita śmietana Polewa

Mini ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i wodę zagotować, dodać mąkę i mieszać, aż masa będzie odchodzić od naczynia. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
  • 2. Do przestudzonej masy dodać jajka, za każdym razem miksować. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać okrągłe kształty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wielkości orzecha włoskiego, w sporych odległościach od siebie (urosną!)
  • Upieczone mini ptysie 3. Piec w 180st.C około 30 minut. Uchylić piekarnik i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Wyjąć i wystudzić na kratce
  • 4. Nadzienie: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i śmietan – fix, dobrze zmiksować. Ostudzone ptysie nadziewać bitą śmietaną za pomocą szprycy cukierniczej.
  • 5. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Udekorować mini ptysie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować