Mini ptysie z bitą śmietaną i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i wodę zagotować, dodać mąkę i mieszać, aż masa będzie odchodzić od naczynia. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
2.Do przestudzonej masy dodać jajka, za każdym razem miksować. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać okrągłe kształty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wielkości orzecha włoskiego, w sporych odległościach od siebie (urosną!)
3.Piec w 180st.C około 30 minut. Uchylić piekarnik i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Wyjąć i wystudzić na kratce
4.Nadzienie: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i śmietan – fix, dobrze zmiksować. Ostudzone ptysie nadziewać bitą śmietaną za pomocą szprycy cukierniczej.
5.Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Udekorować mini ptysie. Smacznego!
Komentarze