Mini-ptysie z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Nie są to typowe ptysie przekrawane na pół i nadziewane śmietaną, ale nadziewane od spodu szprycą. Bita śmietana wypełnia je od środka. Nadziewać należy tuż przed podaniem. Zwykłe, typowe ptysie też można zrobić z tego przepisu, wystarczy tylko większe ptysie wyciskać i po upieczeniu przekroić na pó

Składniki:

  • 250 ml wody

    8 dag masła

    20 dag mąki

    5 dag mąki ziemniaczanej

    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    4-5 jajek

    szczypta soli

    nadzienie:

    mała śmietana kremówka 30%

    1/3 szkl cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini-ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z odrobiną soli i masłem. Garnek zdjąć z gazu i wsypać przesiane mąki, wymieszać drewnianą łyżką. Z powrotem postawić na ogniu, zmniejszyć płomień i mieszać tak długo, aż masa zbije się w kulę i będzie odstawać od garnka. Ciasto zdjąć z ognia. Wbijać po jednym jajku i dokładnie wyrabiać łyżką. Następne jajko dodawać dopiero, gdy pierwsze połączy się z masą. Masę wystudzić. Do wystudzonej wmieszać proszek.

    Z ciasta formować kulki lub wyciskać szprycą na blachę. Wstawić do nagrzanego do 220 st. C piekarnika. Gdy ciastka wyrosną, zmniejszyć temperaturę do ok. 170 C i dopiec ciastka. Wystudzone przekrawać lub nadziewać od spodu szprycą.

    Ubić na sztywno schłodzoną śmietankę, dodać cukier. Nadziewać przekrojone ptysie lub nałożyć śmietanę do szprycy i nadziewać wąskim końcem ptysie od spodu. Ważne! Nadziewać tuż przed podaniem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować