Mini lazania z łososiem, szpinakiem, serem pleśniowym i kaparami pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mini lazania bo z makaronu mini:-) A połączenie łososia, sera i szpinaku po prostu uwielbiam!

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g makaronu mini lazania
    70 g sera pleśniowego lazur
    200 ml śmietany do gotowania cremefine
    100 g łososia wędzonego
    300 g szpinaku mrożonego w liściach, łyżeczka masła
    masło do nasmarowania naczynia
    pieprz, papryka ostra, sól, warzywa suszone lub jarzynka
    kapary - łyżka stołowa
    beszamel: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła,
    1,5 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mini lazania z łososiem, szpinakiem, serem pleśniowym i kaparami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, przestudzić. W rondelku rozpuścić łyżeczkę masła, dodać szpinak i rozmrozić często mieszając, doprawić jarzynką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć jedną warstwę makaronu. Na makaronie ułożyć szpinak, kawałeczki łososia, pokruszony pleśniak i kapary. Posypać solą, pieprzem, papryką i zalać śmietaną. Ułożyć kolejną warstwę makaronu. W rondlu przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy trzepaczką do jajek na małym ogniu. Stopniowo dodajemy mleko, mieszamy, doprawiamy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Polewamy lazanię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyciągamy, kiedy wierzch się pięknie zarumieni:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Makaron Szpinak Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować