Mini lazania z łososiem, szpinakiem, serem pleśniowym i kaparami pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie, przestudzić. W rondelku rozpuścić łyżeczkę masła, dodać szpinak i rozmrozić często mieszając, doprawić jarzynką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć jedną warstwę makaronu. Na makaronie ułożyć szpinak, kawałeczki łososia, pokruszony pleśniak i kapary. Posypać solą, pieprzem, papryką i zalać śmietaną. Ułożyć kolejną warstwę makaronu. W rondlu przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy trzepaczką do jajek na małym ogniu. Stopniowo dodajemy mleko, mieszamy, doprawiamy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Polewamy lazanię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyciągamy, kiedy wierzch się pięknie zarumieni:-)
Komentarze