Mini hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BUŁECZKI: Drożdże rozpuść w lekko ciepłym mleku i poczekaj aż urosną (ok. 15 minut). Mąkę wsyp do miski. Zrób wgłębienie. Wlej drożdże z mlekiem, dodaj miód, sól, bazylię, oregano, przeciśnięty czosnek. Wyrób wszystko dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj mąki. Wyrobione ciasto odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na 20 małych bułeczek, po ok. 20 gram. Bułeczki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem. Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż będą złociste.
2.KOTLECIKI MIELONE: Cebulę drobno pokrój i delikatnie przyrumień na patelni. Dodaj do mięsa mielonego, wbij jajko i dodaj odrobinę bułki tartej. Dopraw wszystko solą i pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego lub do hamburgerów. Formuj małe kotleciki i najlepiej smaż na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
3.Majonez wymieszaj z keczupem. Pomidorki i ogórki pokrój na plasterki. Wystudzone bułeczki przetnij na pół. Na wykałaczkę wbijaj kolejno bułkę posmarowaną sosem, sałata, kotlecik, ser żółty, ogórek konserwowy, pomidorek i znowu posmarowana sosem bułeczka.
Komentarze