Mini Hamburgery

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Super przekąska.

Składniki:

  • 250 gram mąki
    15 gram drożdży
    100 ml mleka
    jajko
    przyprawa do mięsa mielonego
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka miodu
    1/2 łyżeczki soli
    2 ząbki czosnku
    bazylia, oregano
    żółtko jaja
    sezam
    300 gram mięsa mielonego
    cebula
    bułka tarta
    sól
    czarny pieprz
    pomidorki koktajlowe
    sałata
    ser żółty
    ogórek konserwowy
    majonez, ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Mini hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BUŁECZKI: Drożdże rozpuść w lekko ciepłym mleku i poczekaj aż urosną (ok. 15 minut). Mąkę wsyp do miski. Zrób wgłębienie. Wlej drożdże z mlekiem, dodaj miód, sól, bazylię, oregano, przeciśnięty czosnek. Wyrób wszystko dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj mąki. Wyrobione ciasto odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na 20 małych bułeczek, po ok. 20 gram. Bułeczki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem. Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż będą złociste.
  • 2. KOTLECIKI MIELONE: Cebulę drobno pokrój i delikatnie przyrumień na patelni. Dodaj do mięsa mielonego, wbij jajko i dodaj odrobinę bułki tartej. Dopraw wszystko solą i pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego lub do hamburgerów. Formuj małe kotleciki i najlepiej smaż na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
  • 3. Majonez wymieszaj z keczupem. Pomidorki i ogórki pokrój na plasterki. Wystudzone bułeczki przetnij na pół. Na wykałaczkę wbijaj kolejno bułkę posmarowaną sosem, sałata, kotlecik, ser żółty, ogórek konserwowy, pomidorek i znowu posmarowana sosem bułeczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować