Mini gołąbki z ryżem jaśminowym i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tym razem postanowiłam zrobić gołąbki wersji mini, gdyż znalazłam śliczną, małą główkę włoskiej kapusty. Gołąbki są bardzo aromatyczne i delikatne, także dzięki zastosowaniu lekkiego mięsa z piersi indyka. Farsz pięknie pachnie dzięki jaśminowej nucie, a smaku całości dodają suszone pomidory.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 mała główka włoskiej kapusty
    - 200 g ryżu jaśminowego
    - 350 g piersi z indyka
    - 50 g suszonych pomidorów
    - 2 szalotki
    - oliwa z oliwek
    - bazylia
    - oregano
    - sól i pieprz

    DO ZAPIEKANIA
    - bulion drobiowy
    - przecier pomidorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Mini gołąbki z ryżem jaśminowym i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Główkę kapusty parzymy w osolonej, gorącej wodzie, a następnie oddzielamy liście.
  • 2. Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwek z oliwek. Ryż jaśminowy gotujemy al dente.
  • 3. Pierś z indyka mielimy w maszynce i dodajemy do niej ugotowany ryż, zeszkloną cebulkę, posiekane pomidory suszone, bazylię oraz oregano, dokładnie mieszamy i doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 4. Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. Gołąbki przekładamy do brytfanki wyłożonej włoską kapustą, zalewamy bulionem drobiowym wymieszanym z przecierem pomidorowym i zapiekamy około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować