Mini eklerki z budyniem

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Prosty w wykonaniu deser.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto dla 14 eklerków :

    -1 szklanka wody
    -1/2 margaryny do pieczenia
    -1 szklanka mąki
    -4 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ptysie Eklerki

Mini eklerki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy do niej margarynę. Gotujemy na małym ogniu, aż margaryna się rozpuści. Kiedy nastąpi wrzenie, wrzucamy całą mąkę, zdejmujemy rondelek z gazu i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto odchodzi od brzegów rondelka, chłodzimy je.
  • 2. Gdy ciasto jest chłodne, dodajemy do niego 4 jajka i miksujemy robotem. W międzyczasie przygotowujemy blachę do eklerek. Papier śniadaniowy smarujemy masłem, by ciasta lepiej odchodziły od blachy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 stopni.
  • 3. Gdy utarte ciasto jest już gładkie, formujemy eklerki. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 20-30 minut.
    Po wystudzeniu i przekrojeniu eklerek, można je przełożyć dowolnym budyniem lub kremem. Dekorujemy według uznania, cukrem pudrem lub polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować