Mini eklerki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy do niej margarynę. Gotujemy na małym ogniu, aż margaryna się rozpuści. Kiedy nastąpi wrzenie, wrzucamy całą mąkę, zdejmujemy rondelek z gazu i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto odchodzi od brzegów rondelka, chłodzimy je.
2.Gdy ciasto jest chłodne, dodajemy do niego 4 jajka i miksujemy robotem. W międzyczasie przygotowujemy blachę do eklerek. Papier śniadaniowy smarujemy masłem, by ciasta lepiej odchodziły od blachy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 stopni.
3.Gdy utarte ciasto jest już gładkie, formujemy eklerki. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 20-30 minut.
Po wystudzeniu i przekrojeniu eklerek, można je przełożyć dowolnym budyniem lub kremem. Dekorujemy według uznania, cukrem pudrem lub polewą.
Komentarze