Mini babeczki wytrawne

4.41 (213 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie kruche babeczki można wypełnić nie tylko słodkim farszem ale i wytrawnym! Polecam wersję z jajkiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Babeczki:
    300g mąki
    120g masła
    2 żółtka
    szczypta soli
    2 łyżki ciepłej wody

    Farsz:
    0,5 korzenia małego młodego selera
    0,5 jabłka
    2 jajka ugotowane na twardo
    5 orzechów włoskich
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1,5 łyżki majonezu
    sól, pieprz
    do dekoracji plasterki rzodkiewki
Wystaw ocenę:

4.41 (213 ocen)

Mini babeczki wytrawne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto posiekać dokładnie nożem, następnie szybko zagnieść, owinąć w folię, wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu wylepić ciastem foremki na mini babeczki, piec w temp 170 stopni ok 12-15 minut - aby były delikatnie rumiane.


  • 2. Farsz: Seler obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, jabłko pokroić na cienkie, małe słupki, ugotowane jajka posiekać drobno, orzechy również drobno posiekać, połączyć składniki w miseczce, dodać sok z cytryny, majonez, przyprawić solą, pieprzem - wymieszać. Łyżeczką nakładać farsz na babeczki, udekorować plasterkami rzodkiewki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować