Mini bułeczki ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Domowe apetyczne mini bułeczki, idealne na śniadanie.

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dkg mąki pszennej
    1 dkg świeżych drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    1,5 łyżki masła
    ½ łyżeczki soli
    150 ml mleka
    jajko do posmarowania
    5 łyżek ziaren słonecznika

Mini bułeczki ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniatamy ciasto 1. Przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłego mleka razem z cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy sól. Dodajemy rozpuszczone masło, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, aby było elastyczne.
  • Bułeczki posypujemy słonecznikiem. 2. Przygotowane ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki (można je lekko naciąć nożem). Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy