Mini bułeczki z białym serem

4.48 (192 ocen)

Drożdżówki z białym serem w formie małych bułeczek. Są znakomite! Słodziutkie, bardzo puszyste i leciutkie. Niby nic nadzwyczajnego, a jednak buzia się śmieje ;). Jeśli lubicie, możecie do masy serowej dorzucić garść rodzynek. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe tuż po upieczeniu.

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 15-20 sztuk)

    Ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    1/2 szkl ciepłego mleka
    50 g cukru
    250-300 g mąki pszennej tortowej+ mąka do podsypywania
    1 jajko
    szczypta soli
    30 g masła, stopionego i przestudzonego

    Masa serowa:
    200 g twarogu
    70 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 jajko
    1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40 g)

    Dodatkowo:
    1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułeczek
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Ser

Mini bułeczki z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ruszenia drożdży".




    Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta (wraz z resztą cukru i mąki), pod koniec dodając stopione i przestudzone masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste i jednolite.




    Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na godzinkę do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
  • 2. Masa serowa: Twaróg rozetrzeć z pozostałymi składnikami.

    Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2-3 części, by ułatwić sobie pracę. Ciasto cienko rozwałkować, a następnie pokroić na kwadraty o boku ok. 9 cm. Na każdy kwadracik nałożyć odrobinę masy serowej. Rogi ciasta dobrze zlepić ze sobą (coś na wzór koperty), by podczas pieczenia bułeczki się nie otwarły.




    Uformowane bułeczki umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do góry) w sporych odległościach od siebie. Odstawić na 30 minut do napuszenia.




    Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut do zezłocenia. Studzić na kratce. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować