Mini Oponki Serowo - Drożdżowe

4.46 (155 ocen)

Są pyszne, delikatne, mięciutkie i takie słodkie :DZ tego przepisu możecie zrobić także duże oponki, wtedy najlepiej zrobić je z podwójnej porcji ;)

Składniki:

  • Składniki na około 40 małych oponek:


    około 2 i 1/4 szkl mąki pszennej i trochę do podsypywania
    140 gr twarogu tłustego, gęstego takiego jak np. serek Philadelphia lub Mój ulubiony (myślę że twaróg tłusty, taki zmielony bądź zblędowany też będzie dobry )
    1/5 szkl mleka ciepłego
    15 gr świeżych drożdży
    1 całe jajko
    2 i 1/2 łyżki cukru ( może być pół na pół z waniliowym )
    1 łyżka spirytusu
    parę kropli esencji waniliowej i cytrynowej ( niekonieczne )
    olej do smażenia około 1/2 litra
    cukier puder do obsypania oponek lub lukier cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki Ser

Mini oponki serowo - drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka wykruszamy drożdże do dajemy 1/2 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    2. W misce szykujemy mąkę ( najpierw wsypmy 1 i 3/4 szkl, jeśli będzie taka konieczność, podczas wyrabiania powoli dosypujmy resztę ) dodajemy całe jajko, twaróg, resztę cukru i jedną łyżkę spirytusu. Kiedy zaczyn wyrośnie wlewamy go do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot zrobił całą robotę ;). U mnie poszła całość przewidzianej mąki, czyli 2 i 1/4 szkl.
    3. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 h.
    4. Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat/stolnicę, zagniatamy chwilę i dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy kółka ( ja to robiłam małym słoikiem po ketchupie ) a w każdym wycinamy dziurkę np. naparstkiem lub małym korkiem. Oponki nie muszą już wyrastać, same się napuszą podczas kiedy będziemy wycinać następne oponki i smażyć je.
    Gotowe oponki wrzucamy na rozgrzany olej ( sprawdzamy to w ten sposób, że odrywamy mały kawałek ciasta, wrzucamy go na olej i kiedy odbije od dna i zacznie się smażyć to znak, że olej jest gotowy )
    Smażymy z obu stron na złoty kolor, następnie odsączamy na papierowym ręczniku, na koniec kiedy ostygną możemy posypać je cukrem pudrem lub polukrować (za drugim razem zrobiłam z lukrem cytrynowym i to był strzał w 10 ! ) . Smacznego !!!!

Porady

Ps. Oponki najlepiej smakują pierwszego dnia, ale i na drugi dzień mogą być jak świeże, wystarczy, że wyłożymy je na blaszkę, włączymy piekarnik na funkcję grilla z termoobiegiem na 120-150 stopni i dosłownie 5 minut tak je potrzymamy w piekarniku i gotowe. Oponki staną się mięciutkie i będą jak co dopiero usmażone :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować