"mini-omleciki" z zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wspaniałe, szybkie danie na ciepły podwieczorek, czy lunch.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 jajka,
    1 szlanka zielonego groszku – konserwowego
    lub ugotowanego – z mrożonki lub surowego
    szczypta soli,
    1 łyżka masła klarowanego,
    1 łyżeczka masła surowego,
    2 łyżeczki mąki,
    szczypta pieprzu Cayenne lub papryki
    słodkiej w proszku lub przyprawy curry (co
    kto lubi)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet

"mini-omleciki" z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. przygotować groszek:–surowy lub z mrożonki obgotować do miękkości w niewielkiej ilości wody lekko posolonej
    2. odcedzić -pozostawić 1/2 szklanki płynu
    3. odłożyć ok.1 łyżki obgotowanego (lub konserwowego) i rozgnieść lub rozmiksować blenderem i połączyć wodą spod groszku oraz dodać 1 łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę masła i zagotować – powstanie niewielka ilość sosu, który trzeba wlać do uprzednio przygotowanego groszku i zamieszać – można jeszcze raz króciutko zagotować i już odstawić.

    4. w małym rondelku,na parze rozpuścić łyżkę masła klarowanego
    (postawić rondelek na innym garnku z gotującą wodą),wsypać
    przyprawy i malutką szczyptę soli, rozmieszać aż przyprawy nieco się
    rozpuszczą i zabarwią roztopione masło – odstawić,
    5. jajka umieścić w naczyniu - ubijać widelcem lub trzepaczką do
    piany,wsypać 1,5 łyżeczki mąki,delikatnie rozmieszać i wlać po ok 1/2
    ilości na patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu –smażyć
    omleciki na małym ogniu z obydwu stron –
    6. gotowe 2 „mini-omlety”wyłożyć na talerz,rozsmarować na nich
    groszek i zwinąć w ruloniki , polać stopionym masełkiem z przyprawami i
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować