"mini-omleciki" z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. przygotować groszek:–surowy lub z mrożonki obgotować do miękkości w niewielkiej ilości wody lekko posolonej
2. odcedzić -pozostawić 1/2 szklanki płynu
3. odłożyć ok.1 łyżki obgotowanego (lub konserwowego) i rozgnieść lub rozmiksować blenderem i połączyć wodą spod groszku oraz dodać 1 łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę masła i zagotować – powstanie niewielka ilość sosu, który trzeba wlać do uprzednio przygotowanego groszku i zamieszać – można jeszcze raz króciutko zagotować i już odstawić.
4. w małym rondelku,na parze rozpuścić łyżkę masła klarowanego
(postawić rondelek na innym garnku z gotującą wodą),wsypać
przyprawy i malutką szczyptę soli, rozmieszać aż przyprawy nieco się
rozpuszczą i zabarwią roztopione masło – odstawić,
5. jajka umieścić w naczyniu - ubijać widelcem lub trzepaczką do
piany,wsypać 1,5 łyżeczki mąki,delikatnie rozmieszać i wlać po ok 1/2
ilości na patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu –smażyć
omleciki na małym ogniu z obydwu stron –
6. gotowe 2 „mini-omlety”wyłożyć na talerz,rozsmarować na nich
groszek i zwinąć w ruloniki , polać stopionym masełkiem z przyprawami i
Komentarze