Mintaj z brokułami

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis jest autorstwa mojego małżonka. Lubimy razem kucharzyć.

Składniki:

  • ● 50 dag filetów z mintaja
    ● średni brokuł
    ● 30 dag pieczarek
    ● 1 kg ziemniaków
    ● przyprawa do ziemniaków
    ● duża cebula
    ● 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
    ● mąka
    ● 2 łyżki posiekanego koperku
    ● 10 dag żółtego sera
    ● sól, pieprz
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Mintaj z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mintaja myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Solimy, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, siekamy i dusimy z pieczarkami.
  • 2. Brokuł dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Kroimy w plastry, oprószamy przyprawą i podsmażamy na oleju.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kolejno po 1/2 ziemniaków, brokułu, ryby i pieczarek z cebulą. Warstwy powtarzamy, tak aby na wierzchu był brokuł.
  • 4. Przygotowujemy sos: do śmietany wsypujemy 2 łyżki mąki, koperek, szczyptę soli i pieprzu. Wlewamy 1/2 szkl. wody i dokładnie mieszamy. Polewamy zapiekankę, posypujemy startym serem. Przykrywamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 220 °C. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Mintaj

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Ci to danie, spróbuj też innych naszych przepisów z mintajem. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować