Mintaj z warzywami w sosie musztardowym

4.5 (183 ocen)

Pieczona rybka w pysznym sosie musztardowym na lekki obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:

  • 50 dag filetów z mintaja
    2 dojrzałe pomidory
    pół małej cukinii
    pół białej części pora
    2 łyżki soku z cytryny
    przyprawa do ryb

    Sos musztardowy: 3 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 szklanka mleka
    2 łyżki pikantnej musztardy
    sól, pieprz
    koperek do dekoracji
    tłuszcz do formy



Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Mintaj z warzywami w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przypraw rybę 1. Filety z mintaja umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze porcje. Skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce.
  • pokrój warzywa 2. Pomidory, cukinię i por umyć, osuszyć. Pomidory i cukinię pokroić w plasterki, pora w krążki.
  • zrób sos 3. Przygotować sos: rozgrzać w rondelku masło, wsypać mąkę i zasmażyć na złocisty kolor, ciągle mieszając, tak, aby nie utworzyły się grudki. Cienkim strumieniem wlać powoli bulion oraz mleko i gotować sos ok.5 minut. Dodać musztardę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 2-3 minuty.
  • mintj w sosie musztardowym 4. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Ułożyć w nim kawałki ryby, pomidory, cukinię i por. Posypać solą i pieprzem i polać sosem musztardowym. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Po wyjęciu z piekarnika udekorować koperkiem, podawać z ryżem.

Porady

* zamiast pora można użyć cebuli * jeśli w sosie powstały grudki należy przepuścić sos przez sito i przelać do innego garnka * zapiekankę można posypać startym żółtym serem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pomidor Por Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować