Mintaj z warzywami w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z mintaja umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze porcje. Skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce.
2.Pomidory, cukinię i por umyć, osuszyć. Pomidory i cukinię pokroić w plasterki, pora w krążki.
3.Przygotować sos: rozgrzać w rondelku masło, wsypać mąkę i zasmażyć na złocisty kolor, ciągle mieszając, tak, aby nie utworzyły się grudki. Cienkim strumieniem wlać powoli bulion oraz mleko i gotować sos ok.5 minut. Dodać musztardę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 2-3 minuty.
4.Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Ułożyć w nim kawałki ryby, pomidory, cukinię i por. Posypać solą i pieprzem i polać sosem musztardowym. Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Po wyjęciu z piekarnika udekorować koperkiem, podawać z ryżem.
Porady
* zamiast pora można użyć cebuli
* jeśli w sosie powstały grudki należy przepuścić sos przez sito i przelać do innego garnka
* zapiekankę można posypać startym żółtym serem
Komentarze