Mintaj w omlecie z kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale i na piątkowy obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • Przepis na 1 porcję

    filet z mintaja
    3 jajka
    przyprawa do ryb
    szczypta zielonej pietruszki
    2 łyżki kukurydzy konserwowej
    mąka pszenna
    2 łyżki mleka
    sól
    bułka tarta
    olej do smażenia
    keczup i majonez

Mintaj w omlecie z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z mintaja przekrawamy na pół posypujemy przyprawą do ryby. Obtaczamy w mące, 1 rozmąconym jaju z łyżką mleka i bułce tartej. Smażymy.
  • 2. 2 jajka roztrzepujemy z łyżką mleka i 2 łyżkami bułki tartej, odrobinę solimy i dosypujemy szczyptę siekanej natki pietruszki. Wlewamy na patelnię z rozgrzanym olejem i posypujemy kukurydzą. Wszystko przykrywamy pokrywką i smażymy na bardzo malutkim ogniu, do momentu, aż jaja z będą idealnie ścięte z wierzchu.
  • 3. Omlet wykładamy na talerz spodem do góry, smarujemy keczupem na to kładziemy naszą rybę i zawijamy. Wierzch możemy polać majonezem.

Porady

Jeżeli wierzch naszego omletu wydaje nam się nie dostatecznie ścięty, możemy przewrócić go na chwilę na rozgrzanej jeszcze patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy