Mintaj w kokosowym sosie czerwonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety mintaja rozmrozić,osuszyć i pokroić na niezbyt małe kawałki,skropić odrobiną soku z cytryny,posypać świeżomielonym pieprzem - pozostawić w lodówce na 15min.Paprykę oczyścić z nasionek,pokroić w drobną kosteczkę.Por pociąć w plasterki.Marchewke oczyscić i pokroić na talarki.Cebulę oczyścić,rozciąc na cztery częsci i drobno pokroić.Ryż ugotować według wskazań producenta.
2.Na głębokiej patelni rozgrzać olej,dodać pastę pomidorową i podsmażyc ją ok.2min.,dodać ketchup,mleko kokosowe sok z cytryny i cukier - wymieszac dokładnie i zagotować,włożyc warzywa - dusić na małym ogniu,czas od czasu mieszając, 10-12min.Doprawić do smaku solą i pieprzem,delikatnie włożyć rybę,wymieszac i dusić jeszcze 8min.
3.Natkę pietruszki posiekać.Na talerze wyłożyć porcje ryżu,rybę z warzywami,polac sosem i posypać natką.SMACZNEGO!!!
Komentarze