Mintaj w warzywnym sosie

0 (0 ocen)

Przygotowaniem ryba przypomina rybę po grecku. Jednakże różni się smakiem. Warzywa o konsystencji marmolady, do tego chrupiący ogórek kiszony i konserwowa papryka. Idealna na ciepło lub zimno.

Składniki:

  • Ok. 1 kg mintaja
    1 jajko
    Bułka tarta do panierki
    4 marchewki
    1/4 selera
    1 korzeń pietruszki
    2 cebule
    0,5 szklanki wody
    3 kiszone ogórki
    2 papryki konserwowe
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    Przyprawy: Sól, pieprz, cukier, lubczyk
    Olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Mintaj w warzywnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrażamy. Kroimy ją na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
    Cebulę kroimy w kosteczkę. Pozostałe warzywa (marchew, seler i pietruszkę) obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy resztę warzyw. Wszystko dusimy na wolnym ogniu, podlewamy wodą. Warzywa muszą mieć konsystencję marmolady. Pod koniec gotowania dokładamy pokrojone w drobną kosteczkę kiszone ogórki i paprykę konserwową. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, odrobiną cukru i lubczykiem. Warzywami przekładamy kawałki ryby. Podajemy na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować