Metrowiec w kratkę

4.5 (170 ocen)

Bardzo znane i do tego pyszne ciasto w nieco innej wersji.Troszkę pracochłonne, ale czasem warto trochę bardziej się postarać i zaskoczyć nim domowników.

Składniki:

  • CIASTO:

    - 8 jajek
    - 2 szkl. cukru kryształu
    - 3 szkl. mąki pszennej
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1,5 łyżki dobrego kakao
    - 3/4 szkl. oleju
    - 3/4 szkl. ciepłej wody
    - dżem morelowy

    KREM BUDYNIOWY:

    - 2 szkl. mleka
    - budyń śmietankowy (lub waniliowy)
    - 2-3 łyżki cukru pudru
    - sok z 1/4 cytryny
    - 1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Metrowiec w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek.
    Białka (z odrobiną soli) ubić na sztywną pianę. Cały czas ucierając, stopniowo niewielkimi porcjami dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodawać po jednym żółtku. Następnie po trochu dodawać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Stopniowo do ciasta wlewać olej i ciepłą wodę. Cały czas mieszać, do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
    Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej - 1,5 łyżki mąki pszennej. Wymieszać.
    Przelać każdą część do osobnej blachy (36 x 24) i piec osobno każdą z nich przez 35-40 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Ugotować budyń według przepisu podanego na opakowaniu. Wystudzić.
    Masło utrzeć na puch, po czym stopniowo, niewielkimi porcjami dodawać zimny budyń. Cały czas ucierać. Dodać cukier puder do smaku i sok z cytryny. Utrzeć.
  • 3. Wystudzone ciasta - białe i ciemne pokroić wzdłuż na pasy szerokości 3 cm.
    Smarować pas ciasta ciemnego (jego boki) masą budyniową , a następnie dokładać drugi pas ciasta w kontrastowym kolorze. Sklejać ze sobą paski na przemian - raz ciemne, raz jasne. Gdy skończymy spodnią warstwę, wierzch ciasta smarujemy kwaskowym dżemem morelowym i wykładamy krem budyniowy (zostawiamy nieco masy do smarowania pasów na wierzchnią warstwę metrowca).
    Na kremie układamy warstwę pasów jasnych i ciemnych, postępując identycznie jak ze spodnią warstwą. Na koniec delikatnie dociskamy pasy.

    Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Kroimy po skosie !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować