Metrowiec cytrynowy

3 (1 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto nieco zapomniane, niestety najczęściej można spotkać na weselach- a szkoda. U mnie ostatnio wróciło do łask :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO I :
    kostka margaryny do pieczenia
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    6 łyżek wody
    3 łyżki kakao

    1 jajko
    5 żółtek
    szkl.mąki
    2 łyżeczki proszku do piecz.

    CIASTO II
    jak ciasto pierwsze z tym, że bez dodatku kakao.

    KREM:
    4 jajka
    1 szkl. cukru pudru
    1 kostka masła
    sok z 1 cytryny lub troszkę kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Metrowiec Desery

Metrowiec cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO I :
    margarynę rozpuścić w garnuszku i dodać:
    szklankę cukru, cukier waniliowy, 6 łyżek wody, 3 łyżki kakao
    Wszystko zagotować
    Gdy polewa ostygnie dodać:
    1 jajko
    5 żółtek
    szkl.mąki
    2 łyżeczki proszku do piecz.
    Ciasto dobrze wymieszać i wlać do prostokątnej formy (tradycyjna do babki)
    Piec w temp.180 st ok 50 min.
    CIASTO II
    jak ciasto pierwsze z tym, że bez dodatku kakao.

    KREM:
    4 jajka
    1 szkl. cukru pudru
    1 kostka masła
    sok z 1 cytryny lub troszkę kwasku cytrynowego
    Jajka z cukrem ubić na parze. Masło ukręcić i stopniowo dodawać ostudzone jajka oraz powoli po kilka kropli sok z cytryny lub kwasek do smaku.

    Kroimy każde ciasto wzdłuż i przekładamy kremem jak tort. Odwracamy na bok i dekorujemy wg uznania

Porady

W związku z tym, że ciasta są dwa, można robić równocześnie w dwóch garnuszkach, żeby ostygło, a potem już szybciutko pójdzie wymieszanie reszty składników do pierwszego ciasta (szybko myjemy miskę i mieszadła od miksera) i wymieszanie drugiego ciasta. Wstawić 2 blaszki na raz do piekarnika, o ile mamy dwie takie same. Zaoszczędzimy czas, a pierwszemu ciastu nic się nie stanie jak poczeka 5 min na drugie :) Osoby, które krem cytrynowy robią po raz pierwszy, powinny użyć kwasku, ponieważ przy soku z cytryny trzeba bardzo uważać z ilością dodawanych kropli, żeby krem się nie zważył a jednak miał smak wystarczająco cytrynowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować