Metrowiec

4.5 (153 ocen)

Troszkę odmienna wersja klasycznego metrowca

Składniki:

  • CIASTO:
    480g mąki pszennej
    5 jajek
    270g cukru
    cukier waniliowy
    1 szkl. wody
    1 szkl. oleju (u mnie z pestek winogron)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyki kakao

    KREM:
    250g mascarpone
    250ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru

    POLEWA:
    tabliczka mlecznej czekolady
    50ml śmietanki 30%

    wiśnie i perełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Metrowiec Zebra Desery

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy wodę i olej. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą (prócz kakao). Całość miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej dodatkowe 2 łyżki mąki. Keksowniczki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy na przemian ciasto jasne i ciemne tworząc zebrę. Pieczemy 1godz. w 180st. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. KREM
    W tym czasie przygotowujemy masę. Śmietankę sztywno ubijamy i stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Wstawiamy do lodówki.
  • 3. Ciasto kroimy na równe kromki. Układamy przekładając kremem na przemian.
    Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy nad parą i polewamy ciasto. Chłodzimy kilka godzin w lodowce. Przed podaniem posypujemy perełkami i ozdabiamy wiśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować