Meksykańskie "spódnice" obfitości, czyli tortille inaczej

4.5 (153 ocen)

Chrupiąca tortilla udająca spódnicę tancerki flamenco nadziana bogato pikantnym farszem pełnym dojrzałych pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy. Idealne na obiad lub tematyczną imprezę ze znajomymi. Czas na meksykańską fiestę!

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    Tortille:
    - 3/4 szklanki mąki pszennej,
    - ok. 90-100 ml ciepłej wody (ok. 60 st.C),
    - łyżka oleju z pestek winogron,
    - spora szczypta soli.
    Farsz:
    - 250 g mieszanki meksykańskiej (mrożonej),
    - 1/3 puszki czerwonej fasoli,
    - ząbek czosnku,
    - 0,5 kg mięsistych pomidorów,
    - ok. 1/3 łyżeczki chilli,
    - łyżka oleju ryżowego lub z pestek winogron,
    - sól, pieprz.
    Ponadto:
    - ok. 4 dag sera Cheddar,
    - masło i odrobina mąki do foremek.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Meksykańskie "spódnice" obfitości, czyli tortille inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowywanie ciasta na tortille 1. Przygotowujemy tortille: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, wlewamy olej i dodajemy stopniowo ciepłą wodę, tyle, by zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
  • Wałkowanie tortilli 2. Zagniecione ciasto dzielimy na 4 części, formujemy z nich kulki, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 20-30 minut by odpoczęło. Każdą kulkę ciasta spłaszczamy, a następnie rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 3-4 mm.
  • Smażenie tortilli 3. Patelnię z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzewamy, a następnie smażymy na niej tortille (bez dodatku tłuszczu), po ok. 50 sek z każdej strony (miejscami tortille powinny się lekko zarumienić i pokryć pęcherzykami). Usmażone tortille układamy na talerzu.
  • Przygotowywanie farszu 4. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypuję mieszankę meksykańską i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Fasolę odsączamy z zalewy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory, fasolę i czosnek dodajemy do mieszanki meksykańskiej w garnku, całość smażymy razem do momentu aż warzywa będą miękkie, a pomidory rozpadną się tworząc gęsty sos. Na koniec całość doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Jeżeli to konieczne podlewamy niewielką ilością wody.
  • Napełnianie tortilli farszem 5. 3/4 sera ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a resztę kroimy na drobne kawałki. Zagłębienia w formie do muffinek (u mnie średnica 7,5 cm) smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Do każdego zagłębienia wkładamy tortillę, delikatnie zwijając ją by na brzegach utworzyły się "falbanki" (jak u spódnicy). Na dno każdej tortilli wsypujemy łyżeczkę drobno startego cheddara. Resztę startego sera dodajemy do farszu warzywnego i dokładnie mieszamy. Przygotowywanym farszem napełniamy tortillowe miseczki. Wierzch posypujemy kawałkami cheddara. Formę z tortillami wstawiamy do piernika nagrzanego do 180 st.C, zapiekamy przez ok. 15 minut. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.33 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tortille meksykańskie

To może cię zainteresować