Chrupiąca tortilla udająca spódnicę tancerki flamenco nadziana bogato pikantnym farszem pełnym dojrzałych pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy. Idealne na obiad lub tematyczną imprezę ze znajomymi. Czas na meksykańską fiestę!
Składniki:
Na 4 porcje:
Tortille:
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- ok. 90-100 ml ciepłej wody (ok. 60 st.C),
- łyżka oleju z pestek winogron,
- spora szczypta soli.
Farsz:
- 250 g mieszanki meksykańskiej (mrożonej),
- 1/3 puszki czerwonej fasoli,
- ząbek czosnku,
- 0,5 kg mięsistych pomidorów,
- ok. 1/3 łyżeczki chilli,
- łyżka oleju ryżowego lub z pestek winogron,
- sól, pieprz.
Ponadto:
- ok. 4 dag sera Cheddar,
- masło i odrobina mąki do foremek.
Meksykańskie "spódnice" obfitości, czyli tortille inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy tortille: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, wlewamy olej i dodajemy stopniowo ciepłą wodę, tyle, by zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
2.Zagniecione ciasto dzielimy na 4 części, formujemy z nich kulki, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 20-30 minut by odpoczęło. Każdą kulkę ciasta spłaszczamy, a następnie rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 3-4 mm.
3.Patelnię z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzewamy, a następnie smażymy na niej tortille (bez dodatku tłuszczu), po ok. 50 sek z każdej strony (miejscami tortille powinny się lekko zarumienić i pokryć pęcherzykami). Usmażone tortille układamy na talerzu.
4.W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypuję mieszankę meksykańską i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Fasolę odsączamy z zalewy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory, fasolę i czosnek dodajemy do mieszanki meksykańskiej w garnku, całość smażymy razem do momentu aż warzywa będą miękkie, a pomidory rozpadną się tworząc gęsty sos. Na koniec całość doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Jeżeli to konieczne podlewamy niewielką ilością wody.
5.3/4 sera ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a resztę kroimy na drobne kawałki. Zagłębienia w formie do muffinek (u mnie średnica 7,5 cm) smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Do każdego zagłębienia wkładamy tortillę, delikatnie zwijając ją by na brzegach utworzyły się "falbanki" (jak u spódnicy). Na dno każdej tortilli wsypujemy łyżeczkę drobno startego cheddara. Resztę startego sera dodajemy do farszu warzywnego i dokładnie mieszamy. Przygotowywanym farszem napełniamy tortillowe miseczki. Wierzch posypujemy kawałkami cheddara. Formę z tortillami wstawiamy do piernika nagrzanego do 180 st.C, zapiekamy przez ok. 15 minut. Podajemy na gorąco.
Komentarze