Cukinię nadziałam własnym pomysłem,który zrodził się czytając różne przepisy na cukinię.Wyszła pyszna,choć to moja pierwsza cukinia,ale z pewnością nie ostatnia.
Składniki:
2 cukinie
25 dag mięsa mielonego
1 cebula
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki fasoli czerwonej z puszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
20 dag pieczarek
1 papryczka chilli
1 papryczka jalapeno
natka pietruszki
ser żółty
2 łyżki oliwy
Meksykańskie cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę,dodajemy pokrojoną drobno cebulę.Kiedy cebula się zeszkli wrzucamy zmiażdżony czosnek mieszamy i po chwili dodajemy mięso mielone.Cały czas mieszając podsmażamy.Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy,pokrojone papryczki,pieczarki,kukurydzę,fasolę i przyprawiamy do smaku solą.Chwilę jeszcze razem dusimy.Cukinie dokładnie myjemy,kroimy w zdłuż na pół i faszerujemy przygotowanym farszem,posypujemy serem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180'.Można troszkę podlać wodą,cukinia wtedy zmięknie od spodu.Podajemy gorące cukinie posypane natka pietruszki
Komentarze