Meksykański kociołek

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Pikantna i rozgrzewająca potrawa w stylu meksykańskim, to moja propozycja na jesienne i zimowe obiady. Taki kociołek z pewnością was rozgrzeje.

  • 60 min

Składniki:

  • łopatka bez kości 400 g
    Pomidory krojone z puszki 400 g
    marchew 1 szt
    cebula 1 szt
    papryka czerwona 1 szt
    ryż 100 g
    fasola czerwona z puszki 1 op
    kukurydza w puszce 1/2 op
    papryczka chili 1 szt
    słodka papryka w proszku 2 łyżeczki
    koncentrat pomidorowy 1 łyżka
    oregano 1 łyżeczka
    sól
    bulion wołowy 300 ml
    olej 2 łyżki
    czarny pieprz mielony
    ząbki czosnku 3 szt
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Meksykański kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Meksykański kociołek 1. Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę .
  • Meksykański kociołek 2. Mięso podsmażyć w żeliwnym garnku, bez użycia tłuszczu. Tak aby było zrumienione.
  • Meksykański kociołek 3. Warzywa obrać i umyć. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w piórka , a paprykę w kostkę.Papryczkę chilli bardzo drobniutko pokroić.
  • Meksykański kociołek 4. Do mięsa dodać olej i dorzucić warzywa, posolić. Smażyć wszystko ok 10 min. Następnie podlać bulionem i dusić ok 30 min na małym ogniu pod przykryciem.
  • Meksykański kociołek 5. Do warzyw dodać ryż i gdy będzie już prawie miękki dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Meksykański kociołek 6. Fasolę i kukurydzę odcedzić z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać wszystko do garnka. Wszystko doprawić oregano, cukrem i solą. Podawać gorące. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kukurydza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować