Meksykański kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę .
2.Mięso podsmażyć w żeliwnym garnku, bez użycia tłuszczu. Tak aby było zrumienione.
3.Warzywa obrać i umyć. Marchew pokroić w plasterki, cebulę w piórka , a paprykę w kostkę.Papryczkę chilli bardzo drobniutko pokroić.
4.Do mięsa dodać olej i dorzucić warzywa, posolić. Smażyć wszystko ok 10 min. Następnie podlać bulionem i dusić ok 30 min na małym ogniu pod przykryciem.
5.Do warzyw dodać ryż i gdy będzie już prawie miękki dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
6.Fasolę i kukurydzę odcedzić z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać wszystko do garnka. Wszystko doprawić oregano, cukrem i solą. Podawać gorące. Smacznego!
Komentarze