Meksykańska fajita drobiowa w tortilli

4.49 (178 ocen)

Wspaniała potrawa, która sama w sobie wydaje się zwyczajna, natomiast z dodatkiem sosu salsa i guacamole jest zdecydowanie bardziej konkretna i ... ostra :)

Składniki:

  • Na 3 porcje:

    2 średnie filety z kurczaka
    2 papryczki pepperoni lub 1 chili
    4 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    3 placki tortilli
    1/2 papryki żółtej
    1/2 papryki zielonej
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 mrożonki "Warzywa meksykańskie"
    1 biała cebula
    1 czerwona cebula

    Sos guacamole:
    1 awokado dojrzałe
    sok z 1/2 cytryny lub limonki
    1 malutka cebula biała
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy
    szczypta soli i pieprzu do smaku

    Sos salsa:
    2 drobno pokrojone pomidory
    1 papryczka pepperoni
    2 szczypty chili w proszku
    1 ząbek czosnku
    1 mała cebulka biała
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    szczypta soli i pieprzu do smaku

Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Meksykańska fajita drobiowa w tortilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kroimy mięsko 1. Fileta oczyszczamy, myjemy i kroimy najpierw wzdłuż, a następnie w cieniutkie paseczki. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w paseczki papryczkę, sól, pieprz oraz oliwę i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Smażymy cebulę i paprykę 2. W tym czasie kroimy paprykę w długie paski i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Cebulę kroimy w pióra i również rumienimy delikatnie na łyżce oleju.
  • Smażymy mięsko 3. Do lekko podsmażonej papryki dodajemy 1/2 opakowania meksykańskiej mrożonki oraz cebulę. Mieszamy razem aż do miękkości.
    Mięsko wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy mieszając co jakiś czas, by równomiernie się upiekło. Łączymy z pozostałym farszem.
  • Farsz 4. Placki tortilli delikatnie podgrzewamy i przekładamy do okrągłych miseczek, robimy wgłębienie i nadziewamy farszem warzywno- mięsnym. Polewamy sosami.

    Sos guacamole:
    Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie miąższ. Przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę.

    Sos salsa:
    Pomidory kroimy na malutkie kawałki kawałki, dodajemy posiekaną drobniutko cebulę i papryczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Mrożenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować