Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka oczyścić z błonek, pokroić na małe kawałeczki. Doprawić solą, obtoczyć w mieszance mąki, kurkumy i chili w proszku. Odłożyć. Zagotować bulion, kukurydzę z puszki wyłożyć na sitko i przepłukać wodą. Pomidory sparzyć, obrać i zmiksować. Cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać patelnię, dodać masło, cebulę oraz papryczkę chili. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż cebula będzie szklista, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Zwiększyć ogień, dodać piersi kurczaka i obsmażać przez kilka minut. Następnie dodać kukurydzę i pomidory, smażyć razem przez minutę. Wlać 1 szklankę gorącego bulionu i zagotować. Gotować przez kilka minut. Zawartość patelni przełożyć do reszty gorącego bulionu w garnku i zagotować na większym ogniu. Odlać 1 szklankę zupy (bez kurczaka) i zmiksować ją blenderem. Przelać do reszty zupy, zagotować. Zupę podawać posypaną posiekaną kolendrą.
Komentarze