Mega kolorowy tort cukierkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na bardzo sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po jednym żółtku.
2.Obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką(!) w jednym kierunku.
3.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C. W tym czasie nie otwierać piekarnika. Dopiero pod koniec pieczenia zrobić "test suchego patyczka", czyli nakłuć biszkopt wykałaczką i sprawdzić czy się przepiekł.
4.Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. Kakaowy biszkopt ma tendencje do "wybrzuszania się", a dzięki temu uzyskamy płaski biszkopt.
5.Gdy biszkopt stygnie zabieramy się za krem. Mascarpone rozmiksować i stopniowo wlewać mleko skondensowane, nie przerywając miksowania. Dodajemy śmietanfixy obserwując gęstość masy. Czasem wystarczy mniejsza ilość śmietanfixów; w każdym razie masa ma być bardzo sztywna. Masę chowamy do lodówki.
6.Przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy równe części przy pomocy długiego, ostrego noża lub też przy użyciu nitki. Pierwszy z blatów kładziemy na talerzu i smarujemy kremem, kładziemy na niego kolejne blaty i powtarzamy czynność. Następnie smarujemy kremem cały tort aż do jego wyczerpania.
7.Czas na dekorację. Rurki wyjmujemy z opakowania i ewentualnie przycinamy na wysokość tortu. Przyklejamy je do kremu, dookoła. Na górze kładziemy 6 rurek i każdą z "przegródek" uzupełniamy inną słodkością. Tort przewiązać wstążką, jednak głównie dla ozdoby, bo krem powinien spokojnie przytrzymać rurki.
Porady
Tort dobrze jest przygotować parę godzin, a najlepiej, dzień wcześniej, ponieważ pod wpływem kremu rurki miękną i dzięki temu krojenie nie jest problemem.
Komentarze