Mega babeczki ze snikersami, bitą śmietaną i sosem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą. Odłożyć.
W drugim naczyniu roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i zapachem. Połączyć oba naczynia, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników.
Formę do maffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek i wpychać kawałki snikersów. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody np w szklance i poczekać aż napęcznieje. Wstawić szklankę do gorącej wody i za chwilkę nam się rozpuści. Lub na chwilkę do mikrofali, dosłownie kilka sek.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i rozpuszczoną żelatynę.
Do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką na 1 cm tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści (najpierw wyparuje woda, potem powstanie mocno scukrzona masa, która się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru). Lekko podgrzewać dalej, około 2 - 4 minut,do koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego.
Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Uwaga: łatwo o poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić.
Komentarze