Mediolański torcik serowy

4.98 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis na ten sernik znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy. Czekał na wypróbowanie ok. 20 lat! Żałuję, że tak późno bo okazał się pyszny, a przy tym piękny, dekoracyjny. Oczywiście po swojemu dokonałam małych zmian w składnikach i przede wszystkim w wykonaniu.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    400 g mąki pszennej
    150 g masła
    2 duże jajka
    150 g cukru pudru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ok. 350-400 g gęstego dżemu ( u mnie z aronii ale równie dobry będzie z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe)

    Masa serowa:
    500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.98 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort serowy

Mediolański torcik serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać miękkie masło i całe jajka, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Jedną z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
    Wyłożyć połowę dżemu, równo rozsmarować, zostawiając ok. 1 cm suchy brzeg ciasta.
    Drugą część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy równej tortownicy czyli 21 cm (można na rozwałkowanym cieście odciąć kształt koła przykładając dno tortownicy), przykryć warstwę dżemu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.
  • 2. masa serowa:
    Do sera dodać budyń, cukier i całe jajka, krótko zmiksować. Masę serową wylać na gorące, podpieczone ciasto, wyrównać, ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 35-40 minut
  • 3. wierzch:
    trzecia część ciasta
    druga połowa dżemu

    Trzecią część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 33x25 cm, rozsmarować na nim dżem, zawinąć w roladkę. Pociąć na ok. 1,5 cm kawałki (mi wyszło 28 szt.). Ułożyć je jedna przy drugiej na gorącym, podpieczonym serniku. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu. Po ostudzeniu lekko posypać cukrem pudrem.

Porady

W moim wykonaniu sernik jest z domowym dżemem z aronii (robionym specjalnie do tego ciasta) ale równie dobrze będzie smakować z gęstym dżemem z czarnej porzeczki lub z powidłami (w oryginale jest z konfiturą).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Ser biały

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować