Medaliony z kurczaka z mięsa z rosołu

4.39 (176 ocen)

  • 50 min

Cudowne, mięciutkie kotleciki z mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu - mogą być wykorzystane jak krokiety, do barszczu, lub podane samodzielnie, jako danie obiadowe.

  • 50 min

Składniki:

  • ok. 350-400 g. mięsa kurczaka, ugotowanego w rosole
    1 cebula
    2-3 niewielkie ziemniaki
    sól, pieprz
    szczypta majeranku
    bułka tarta do panierowania
    jajko do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.39 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Medaliony z kurczaka z mięsa z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane mięso blenduję lub przepuszczam przez maszynkę (wcześniej zdejmuję skórę). Cebulę siekam drobniutko i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję do mięsa. Gotuję ziemniaki i przepuszczam je przez praskę lub dokładnie duszę widelcem, również dodaję do mięsa. Mieszam wszystko dokładnie, doprawiam majerankiem, solą i pieprzem. Z masy formuję kotleciki, każdy panieruję najpierw w rozmąconym jajku, a potem w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować