Delikatne mięso z polędwiczek indyczych, duszone we wspaniałym aksamitnym sosie na bazie śmietany i kolorowego pieprzu. Smak pieprzu tutaj jest intensywny i wyczuwalny, ale nie ostry.
40 min
Składniki:
-400 g polędwiczek z indyka
-200 g śmietanki 18%
-1 szklanka wrzącej wody
-1 czubata łyżka pieprzu kolorowego ziarnistego
-1 łyżka skrobii ziemniaczanej
-sól, świeżo zmielony pieprz
-olej rzepakowy do smażenia
Medaliony z indyka duszone w sosie pieprzowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w plastry, które lekko rozbijamy przez folię. Medaliony nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażamy na oleju, na rumiano po ok 2 minuty z każdej strony.
2.Po obsmażeniu mięso zalewamy wrzątkiem. Wrzucamy pieprz kolorowy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy śmietankę i dusimy kolejne 10 minut. Sos próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3.Skrobię rozrabiamy z odrobiną wody, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Podajemy z ulubionym makaronem. Smacznego!
Komentarze